...
Gratis verzending en retour
Vandaag besteld, is morgen in huis
30 Dagen geld terug garantie

4.7 | 5000+ tevreden klanten

Welke honden moeten geknipt worden?

Om te bepalen welke soorten honden getrimd moeten worden, is het handig om hondenvachten in twee verschillende categorieën te splitsen: honden met een vaste (of bepaalde) vachtlengte en honden met een onbepaalde vachtlengte.

Rassen en mixen met een vaste vachtlengte hebben een vacht die tot een bepaalde lengte groeit en vervolgens stopt met groeien door genetische bepaling. Er zijn veel hondenrassen die in deze categorie vallen, zoals Beagles, Huskies, Corgi’s, Dashonden, Labrador Retrievers, en honderden anderen. Deze vaste vachtlengte geldt zelfs als het haar langer of korter is op verschillende delen van het lichaam, zoals je kunt zien bij een Golden Retriever of een Spaniël. Huisdieren met een vaste vachtlengte hebben meestal een minimale hoeveelheid trimmen nodig, afhankelijk van de vacht van het huisdier en de rasstandaard. Veel huisdieren die in de categorie vaste vachtlengte vallen, kunnen baat hebben bij hygiënische en voetzooltrimmen met een tondeuse.

Voor rassen en mixen met een onbepaalde vachtlengte blijft het haar van deze honden groeien en moet het worden getrimd. Honden met dit type vacht zijn vaak “enkelgelaagd,” wat betekent dat deze rassen geen of weinig ondervacht hebben. Het trimmen van deze rassen kan variëren van volledige knipbeurten en sculpturen (zoals je kunt zien bij Poedels) tot het onderhouden van de uiteinden van een vallende vacht (zoals je ziet bij een Maltezer of Shih Tzu in een showtrim). Voor rassen met een onbepaalde vachtlengte moet de vacht regelmatig worden verzorgd en getrimd. Hoewel deze vachten de eigenschap delen dat ze onbepaald van lengte zijn, kan het daadwerkelijke type en de textuur van deze vachten sterk variëren, zoals je kunt zien bij de grove en veerkrachtige krullende vacht van een Poedel in vergelijking met het zijdezachte, rechte haar van een Maltezer. Naast het vereisen van hygiënische en voetzooltrimmen, worden veel huisdieren met een onbepaalde vachtlengte gehouden in wat een “puppyknip” wordt genoemd, waarbij de lengte van het lichaam wordt geknipt met een opzetkam tot een korte tot middellange lengte, meestal tussen 10-25 mm, en het hoofd en gezicht worden getrimd om bij de stijl van het lichaam te passen.

Over de auteur

Picture of Gina

Gina

Gina Guiborel, een professionele huisdierentrimmer en docent, heeft sinds 2006 ervaring in het managen van luxe trimsalons. Ze verbetert de trimindustrie door wereldwijd lezingen, video's, artikelen en sociale outreach te gebruiken om huisdiereigenaren te informeren over het trimmen en welzijn van hun huisdieren.
Scroll naar boven

Meld je aan!

Bij onze community van huisdier liefhebbers

We beloven je niet te spammen, daar hebben we zelf ook een hekel aan.

Bedankt!

Bedankt voor je aanmelding! Bekijk je inbox (of spam) voor je kortingscode. 

 

(Let op! Het kan 3 minuutjes duren voordat je de mail ontvangen hebt).

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.