...
Gratis verzending en retour
Vandaag besteld, is morgen in huis
30 Dagen geld terug garantie

4.7 | 5000+ tevreden klanten

Hoe moet je een hond ontwollen?

Om je dubbelgelaagde hond te ontwollen, zijn er verschillende effectieve methoden en tools die je kunt gebruiken. Ontwollen betekent het helpen verwijderen van losse ondervacht die klaar is om van nature te vallen, afhankelijk van het seizoen en de levensfase van de vacht. Het ontwollen van een huisdier is het stimuleren van dit natuurlijke proces in een gecontroleerde omgeving, zodat het haar niet overvloedig in huis valt of klitten veroorzaakt, afhankelijk van het vachttype van je hond.

Als je hebt vastgesteld dat je huisdier een dubbelgelaagde vacht heeft en baat zou hebben bij ontwollen, volgen hier enkele aanbevolen stappen en tips:

  1. Voorbereiding: Plan om je huisdier te borstelen in een omgeving waar jij en je huisdier zich comfortabel voelen en waar de losse vacht gemakkelijk kan worden verzameld en weggegooid. Als je huisdier zenuwachtig lijkt, overweeg dan om een andere persoon die bekend is met je huisdier te vragen om te helpen, totdat je huisdier aan het proces gewend is. Als je van plan bent om alleen met je huisdier te werken, overweeg dan het gebruik van een trimtafel met een lus om je huisdier te controleren en gerust te stellen. Als je je huisdier aanmoedigt om te genieten van het proces door positieve bekrachtiging te gebruiken, heb je de beste kans om je huisdier effectief te ontwollen.
  2. Gebruik de juiste tools: Basisgereedschappen, zoals een goede slickerborstel en een metalen kam, kunnen een aanzienlijk effect hebben op het ontwollen van een vacht bij regelmatig gebruik. Voor dikke dubbelgelaagde rassen, zoals Samojeed of Alaskan Malamutes, moet je de vacht mogelijk elke paar dagen borstelen en kammen, terwijl andere dubbelgelaagde rassen, zoals Labrador Retrievers, minder onderhoud nodig hebben. De frequentie van het borstelen hangt niet alleen af van het ras, maar ook van de tijd van het jaar, aangezien deze soorten vachten doorgaans een seizoensgebonden cyclus volgen. Naast borstelen en kammen zijn er extra ontwolhulpmiddelen en harken die zijn ontworpen voor verschillende vachttypes en lengtes.
  3. Techniek: Borstel, kam of hark altijd in de richting van de haargroei zonder te veel druk uit te oefenen. Terwijl je borstelt, focus je op het werken in secties, zorg ervoor dat je de vacht optilt om tot de wortels door te dringen zonder de huid te krassen. Controleer al je borstelwerk met een metalen kam, beginnend met een kam met wijder uiteenstaande tanden en eindig elke sectie met een fijntandige kam.
  4. Regelmatige verzorging: Baden, conditioneren en je huisdier drogen met een hogesnelheidsdrogers om de 4 tot 8 weken is een zeer effectieve manier om losse ondervacht te verwijderen. Veel professionele trimmers gebruiken een hogesnelheidsdrogers voor het baden van een dubbelgelaagd ras om dood haar en huidschilfers eruit te blazen, wat bovendien een zeer grondig ontwolproces bevordert.

Let op: Hoewel de meeste rassen met een vacht baat hebben bij borstelen, kunnen of moeten niet alle hondenrassen worden ontwold. Zorg ervoor dat je werkt met een dubbelgelaagd ras bij het gebruik van ontwolhulpmiddelen.

Over de auteur

Picture of Gina

Gina

Gina Guiborel, een professionele huisdierentrimmer en docent, heeft sinds 2006 ervaring in het managen van luxe trimsalons. Ze verbetert de trimindustrie door wereldwijd lezingen, video's, artikelen en sociale outreach te gebruiken om huisdiereigenaren te informeren over het trimmen en welzijn van hun huisdieren.
Scroll naar boven

Meld je aan!

Bij onze community van huisdier liefhebbers

We beloven je niet te spammen, daar hebben we zelf ook een hekel aan.

Bedankt!

Bedankt voor je aanmelding! Bekijk je inbox (of spam) voor je kortingscode. 

 

(Let op! Het kan 3 minuutjes duren voordat je de mail ontvangen hebt).

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.